Alles over de maan!!!

Speciaal: Zonsverduistering op 20 maart!

07-03-2015 16:30

Bij zijn baan om de zon passeert de maan iedere keer ook de zon. We noemen dit nieuwe maan, het moment dat de maan niet te zien is. Meestal beweegt de maan vanaf de Aarde gezien onder of boven de zon langs. Maar af en toe beweegt de maan echt voor de zon langs. De schaduw van de maan scheert dan over het aardoppervlak en de verbaasde aardbewoners zien dan een gehele of gedeeltelijke zonsverduistering. Dit jaar gebeurt dit weer op 20 maart en deze verduistering is vanuit Nederland gedeeltelijk te zien.

Zonsverduisteringen zijn niet heel zeldzaam, maar de omstandigheden moeten wel precies goed zijn om er één te zien. Gemiddeld is er elk jaar wel een zonsverduistering te zien, maar de kans dat die verduistering dan ook vanuit jouw woonplaats te zien is, is dan wel weer erg klein. De eerstvolgende totale zonsverduistering in Nederland zal pas in het jaar 2135 plaatsvinden, dus om een totale zonsverduistering bij te wonen moet je op reis. En dat is dan ook het gene wat honderden, soms wel duizenden eclipstoeristen doen. Voor een gedeeltelijke zonsverduistering is dat niet nodig: om de paar jaar is er wel een verduistering waarvan de bijschaduw van de maan over Nederland trekt. Als bij een totale zonsverduistering de hele zon door de maan wordt afgeschermd, wordt de uitgebreide atmosfeer van de zon zichtbaar: de Corona. En bij de randen van de maan zie je dan een soort rode vlammen uitsteken, de protuberansen. Hier hebben wij in Nederland geen last van, want bij ons blijft het bij een gedeeltelijke zonsverduistering.

 

Veilig kijken!

Het is heel gevaarlijk om zonder goede bescherming naar de zonsverduistering te kijken. Het resterende deel van het zonsoppervlak is zo helder dat het onherstelbare schade aanbrengt aan het netvlies. Vroeger werd nog wel eens geadviseerd om te kijken met een filmnegatief of CD, maar dit is beslist onvoldoende. Een veilige manier om naar de zon te kijken is met een zo- geheten eclipsbril. Dit is een kartonnen bril met daarin zeer donkere filters. Deze laten een heel klein gedeelte van het zonlicht door, minder dan 0,003 procent. Ze zijn o.a. te koop bij publiekssterrenwachten en webwinkels voor amateurssterrenkundige instrumenten.

Deze kaart toont het zichtbaarheidgebied van de zonsverduistering van 20 maart. Het pad van de totale eclips begint ten zuiden van Groenland, gaat onder IJsland door, over de Faeröer Eilanden en Spitsbergen en eindigt op de Noordpool. Aan de zijkanten van de totale eclips is een veel groter gebied dat zich uitstrekt van de Atlantische oceaan tot west China, waar men van een gedeeltelijke eclips kan genieten. Ergens op deze kaart zie je hoeveel procent van de zon word verduisterd. Dit wordt aangegeven door bijvoorbeeld 0.80 (80%). Je ziet ook hoe laat de eclips op zijn grootst is. In Nederland is dit rond half elf. De tijden die op deze kaart staan gaan volgens de UT, de wereldstandaard tijd die een uur op onze wintertijd voorloopt. Vandaar dat er hier half tien staat.

Plaats

Begin eclips

Maximum verduisterd

Einde eclips

Grootte van de eclips

Amsterdam

9:29

10:37

11:48

84,7%

Den Haag

9:29

10:36

11:47

84,7%

Eindhoven

9:29

10:36

11:47

84,4%

Leeuwarden

9:33

10:40

11:51

84,9%

Maastricht

9:28

10:36

11:47

82,1%

Rotterdam

9:29

10:36

11:48

83,1%

Utrecht

9:30

10:37

11:48

84,2%

Veel plezier met kijken op 20 maart!

Terug

Doorzoek de website

© 2014 Alle rechten voorbehouden.